فاطمه محمد بیگی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس:
ایران جزو کشورهای ضعیف منطقه در بستن مالیات بر سیگار است
کاهش مالیات دخانیات یعنی سرمایه گذاری بر روی بستر مرگ؛ امروز شاهد انواع اعتیاد به اشکال مختلف در بین جوانان هستیم که با هیچ رقم دلاری و ریالی قابل جبران نیست.
به گزارش توتون صنعت به نقل از خانه ملت، فاطمه محمدبیگی در مورد لزوم افزایش مالیات بر دخانیات در بودجه سال ۱۴۰۲، گفت: تمام یافته ها نشان میدهند که فاکتورهایی همچون آلودگی هوا، مصرف مواد مخدر و دخانیات از دلایل کاهش طول عمر بشر محسوب میشود، فارغ از تمام آلاینده های هوا فاکتوری همچون مصرف دخانیات به راحتی قابل کنترل است اگر متولیان و مسئولان پای کار بیایند.
نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس یازدهم افزود: مصرف دخانیات بیماریهای متعددی همچون افزایش ابتلا به سرطان، بیماریهای قلبی و عروقی و… را به همراه دارد و جامعه متضرر اصلی آن است، علاوه بر خسارات مالی گستردهای که بر دوش سلامت جامعه میگذارد که بعضاً بسیاری از آنها قابل جبران نیست، آسیبهای اجتماعی دیگری همچون اعتیاد، طلاق و ….. را به همراه دارد.
وی در ادامه یادآور شد: در ایران سالانه فقط ۶ هزار نفر به دلیل قرار گرفتن در معرض دود دخانیات جان خود را از دست میدهند، این تنها بخشی از آمار مرگ و میر مصرف دخانیات در کشور است، یکی از عوامل کاهش مصرف سیگار در کشور افزایش قیمت و عدم دسترسی به مواد دخانی است.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در ادامه تاکید کرد: محدود کردن محل مصرف دخانیات و افزایش مالیات خرید و حتی واردات سیگار میتواند نقش پررنگی در کاهش مصرف سیگار را داشته باشد، ایران جزو کشورهای ضعیف منطقه در بستن مالیات به دخانیات محسوب میشود به گونهای که امروز شاهد کاهش سن مصرف سیگار در بین نوجوانان هستیم.
رییس کمیته سلامت الکترونیک کمیسیون بهداشت و درمان مجلس تصریح کرد: در تلاش هستیم تا افزایش مالیات بر دخانیات را در بودجه سال ۱۴۰۲ مورد توجه قرار دهیم، متاسفانه علیرغم تورم حاکم بر جامعه و رشد چندین برابری کالاهای اساسی قیمت کالاهایی همچون سیگار تغییری نداشته است، آیا با کاهش مالیات بر سیگار در کاهش میزان مصرف آن تغییری ایجاد شده است یا به عکس؟ سیستم اجرایی کشور زمانی که از کاهش مالیات دخانیات حمایت میکند آیا اشتغالزایی مورد توجه است یا افزایش فروش سیگار؟ تناقض گویی مسئولان و متولیان با عدم افزایش مالیات سیگار با حفظ سلامت جامعه همخوانی ندارد!
عضو فراکسیون زنان در مجلس یازدهم ادامه داد: کاهش مالیات دخانیات یعنی اشتغالزایی و سرمایه گذاری بر روی بستر سرطان و مرگ؛ امروز شاهد انواع اعتیاد به اشکال مختلف در بین جوانان هستیم که با هیچ رقم دلاری و ریالی قابل جبران نیست.
وی در ادامه یادآور شد: مقرر بود بودجه حاصل از افزایش مالیات بر دخانیات در بودجه سال ۱۴۰۱ در حوزه سلامت از خرید آمبولانس تا تامین تجهیزات پزشکی، رسیدگی به امور معلولان، آموزش و ورزش هزینه شود که متاسفانه هیچ کدام مورد توجه قرار نگرفت. رشد بی رویه قیمت کالاهای اساسی در حوزه سلامت در مقابل عدم افزایش قیمت دخانیات یعنی تجارت مرگ در کشور که با هیچ رقمی قابل جبران نیست.
محمدبیگی با انتقاد از اینکه افزایش مالیات بر دخانیات موجب افزایش مصرف مواد مخدر در کشور است، یادآور شد: هیچگونه دلیل پزشکی مبنی بر وجود رابطه مستقیم بین افزایش قیمت دخانیات با افزایش مصرف مواد مخدر وجود ندارد، طبق مطالعات صورت گرفته بر روی مکانیزم مغزی هیچگونه دلیلی مبنی بر اثبات این مسئله که کاهش مصرف سیگار گرایش به مواد مخدر را افزایش میدهد وجود ندارد، سیگار دروازه ورود به اعتیاد است. اگر مصرف سیگار در کشور کاهش یابد قطعاً با کاهش مصرف مواد مخدر در کشور روبرو خواهیم بود.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در پایان خاطرنشان کرد: اگر در بودجه سال آتی دولت نسبت به کاهش مصرف سیگار عملکرد موثری نداشته باشد، گناهی نابخشودنی مرتکب شده است، نگذارید ایران قربانی اعتیاد در منطقه باشد. امروز ماحصل برجام شرکتهای دخانیاتی هستند که مشمول هیچگونه تحریمی نبودهاند.