آتاناس زافیروپولوس موسس مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش ( 1358ـ1315)

آتاناس زافیروپولوس موسس مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش ( 1358ـ1315)

شاید کمتر کسی بداند که صنعت دخانیات ایران مدیون تلاش های یک غیر ایرانی است. آتاناس زافیروپولوس بنیانگذار تحقیقات کشت توتون در ایران است.

  توتون صنعت ـ  آتاناس زافیروپولوس در سال 1903 در یونان متولد شد. تحصیلات عالیه را در سال 1923 به پایان رسانید و در سال 1928 تا 1933 رئیس اداره اصلاحات ارضی شهرستان سافتی بود و از سال 1930تا 1936 در انیستیتو تحقیقات توتون یونان در شهر دراما انجام وظیفه کرد. همزمان با این دوران بنا به اقتضای روابط حسنه دولتهای ایران و یونان و برحسب توجه رضاخان به تجارت توتون و جلوگیری از خروج ارز از کشور، دکتر فردلیب (آلمانی الاصل) مدیر کل «موسسه انحصار دخانیات ایران» به کشور یونان اعزام و قرارداد مبادله کارشناس بین دولتهای ایران و یونان به امضا رسید.

در پی آن در سال 1315 آتاناس زافیروپولوس به عنوان کارشناس توتون در راس 40 نفر کارآزموده رشته توتون به ایران آمد .

وی ابتدا در چهارشنبه بازار تالش کار خود را با تاسیس اولین مزرعه آزمایشی توتون آغاز و مهر 1316 براساس فرمان رضاخان به مازندران اعزام و اکثر نقاط نوار شمالی ایران را رصد کرد تا اراضی مستعد کشت توتون را شناسایی کند و با همکاری اداره املاک که تنها واحد اجرایی آن زمان بود، املاک مورد نظر را خریداری و حدود چهل بنگاه تولید توتون در نقاط مختلف مازندران و گرگان با سیستم تعاونی تشکیل داد.

مسئولیت آموزش کشت توتون درهر بنگاه به عهده یک کارشناس یونانی بود و سرپرستی آنها نیز بعهده زافیروپولوس بود. 

به موازات تاسیس این بنگاهها، زمین مناسبی جهت احداث مزرعه آزمایشی توتون نیز در منطقه تیرتاش انتخاب و در ابتدای سال 1317 طبق اعلام نظر زافیروپولوس، به دستور رضاخان و صرف هزینه 100 هزار ریال ساخت پروژهها و بناهای مورد نیاز آغاز و آبان همان سال (پس ازهشت ماه) خاتمه یافت و مزرعه آزمایشی تیرتاش به دست پهلوی اول افتتاح و کار خود را آغاز کرد.

 


دیدگاه‌ها

دیدگاه شما

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

پربازدیدها

تازه ترین‌ها

نرخ خرید توتون‌های ویرجینیا، بارلی و باسما در سال ۱۴۰۵

اصلاح بخشنامه مالیاتی واردات توتون خام و فرآوری‌شده پس از پیگیری مرکز بهبود کسب‌وکار

ضرورت اصلاح دستورالعمل تبصره ۴ ماده ۱۸ و رفع موانع زنجیره قانونی توزیع محصولات دخانی

اخبار امور بین الملل، خرداد ماه 1405

تولید در شرایط سخت

نقشه ملی مقابله با دخانیات نهایی شد

رشد دخانیات در میان دختران 13 تا 15 سال!؛ لزوم کنترل شبکه نمایش خانگی

گذار از بحران به توسعه؛ هم‌افزایی استراتژیک در مجتمع دخانیات گیلان برای تثبیت تولید

تحلیلی بر برنامه‌های مدیرعامل در مسیر تثبیت و توسعه

آیا تأخیر در تأمین مواد اولیه، تولید داخلی را به نفع قاچاق از میدان خارج می‌کند؟

قاچاقچیان دخانیات، سلامت جوانان را نشانه گرفته‌اند

شهیار وهابی عضو هیئت مدیره شرکت دخانیات ایران شد

سیاست‌های ضد دخانیات؛ به نام سلامت، به کام قاچاق

خطرات سیگارهای اسانس‌دار قاچاق و ضرورت مصرف محصولات ارگانیک نظارت‌شده داخلی

۱۴۰۵؛ سال تثبیت و صیانت از تولید در سایه همدلی کارکنان

روزشمار هفته ملی بدون دخانیات سال 1405 (4 لغایت 10 خردادماه) اعلام شد

روایت یک سال تحول؛ از حکمرانی هوشمند تا تثبیت تولید در صنعت دخانیات

کشفیات محصولات دخانی قاچاق در اردیبهشت ماه 1405

تشدید قاچاق محصولات دخانی در ایام جنگ

تقویم بین‌المللی نمایشگاه‌های صنعت دخانیات

« شرکت دخانیات ایران» در مسیر فرابورس

تحلیل وضعیت موجود، چالش‌ها و راهبردهای ارتقای رقابت‌پذیری

جدال برندهای داخلی با موج قاچاق در کردستان

پیام تبریک مدیر عامل شرکت دخانیات ایران به مناسبت روز کارگر

از الیاف استات سلولز تا فیلتر سیگارت