علیرضا زاکانی، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی
تاثیر افزایش مالیات سیگار برآمار قاچاق و روند مصرف نیاز به بررسی دارد
جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران روز دوشنبه سوم آذرماه با حضور محمدرضا مسجدی و سایر مدیران جمعیت و علیرضا زاکانی رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و تنی چند از کارکنان این مرکز در سالن شهید سلیمانی مرکز پژوهشهای مجلس تشکیل جلسه دادند.
توتون صنعت- به گزارش سایت جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران در این جلسه مسجدی با تأکید بر روند افزایشی استعمال دخانیات و پایین آمدن سن شیوع مصرف، ضمن ابراز نگرانی از وضع موجود، به قوانین مصوب اجرانشده در مورد دخانیات اشاره کرد و گفت: طبق ماده ۸ قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات، مصوب سال ۱۳۸۵ باید هرساله به میزان ۱۰ درصد به مالیات دخانیات افزوده میشد که متأسفانه درست اجرانشده است.
توجیه باطل افزایش قاچاق سیگار در برابر افزایش مالیات دخانیات
دبیر کل «جمعیت» اظهار داشت؛ بهانه صنایع دخانی افزایش قاچاق در برابر افزایش مالیات دخانیات است، درحالیکه هر کدام از این موارد راهکار قانونی و مختص خود را دارند، با این وجود وزارت صمت برای توجیه گسترش صنایع دخانی آمار مصرف سیگار را در کشور سالانه بیش از ۷۵ میلیارد نخ اعلام میکند، درحالیکه مصرف سالانه سیگار در کشور بین ۵۰ تا ۵۵ میلیارد نخ در سال است.
وی گفت: قاچاق سیگار یک قاچاق سازمانیافته تحت سلطه مافیای این صنعت است، آمار قاچاق ۲۳۰۰ کانتینر سیگار نشاندهنده قدرت مافیای این صنعت در خارج و عوامل آن در داخل کشور است، وی افزود: در پی افزایش قیمت ۳۰ تا ۱۴۰ درصدی سیگار مصرفکننده سیگار را گران خریداری میکند و سود این افزایش قیمت فقط به جیب مافیا میرود.
چراغ سبز امریکا به صنایع دخانی در شرایط تحریم
مسجدی گفت: از ۶۱۸ میلیون ۷۰۰ هزار دلار سرمایهگذاری در ۵ ماهه اول سال ۹۸ مبلغ ۳۱۶ میلیون ۶۴۳ هزار دلار آن در بخش دخانیات بوده است، با این حال ما هنوز برای خرید واکسن آنفولانزا تحریم هستیم؛ اما کارخانههای آمریکایی، انگلیسی، ژاپنی و کرهای تولید سیگار به راحتی در کشور فعالیت میکنند و این همان چراغ سبز آمریکا به صنایع دخانی است.
هر سال ۱۲۰هزار مورد جدید ابتلا به سرطان در کشور
محمدرضا مسجدی مشکل دخانیات را یک مشکل سیاسی، اجتماعی- فرهنگی، بهداشتی و اقتصادی عنوان کرد و گفت:سالانه در کشور ۶۰ هزار نفر به دلیل بیماریهای ناشی از استعمال دخانیات جان خود را از دست میدهند و هر سال در کشور ۱۲۰ هزار بیمار سرطانی جدید شناسایی میشوند که پیشبینی میشود این رقم در سال آینده به ۱۴۰ هزار نفر برسد . وی افزود با پیشگیری از مصرف دخانیات میتوان از ابتلا به یکسوم سرطانها جلوگیری کرد.
مالیات دخانیات زیر ۷۰ درصد، بازدارنده نیست
مسجدی سیستم مالیات دخانیات ایران را یک فرمول پیچیده و ناکارآمد به نفع صنایع دخانی عنوان کرد و افزود: در حقیقت مالیات سیگار کمتر از ۲۰ درصد قیمت خردهفروشیهاست. مطالعات نشان داده است با افزایش مالیات گرایش و میزان مصرف دخانیات کاهش مییابد و از نمونههای موفق در این زمینه میتوان به کشورهای ترکیه، فلسطین، اردن، پاکستان و… اشاره کرد که همه بیش از ۷۰ درصد اخذ میکنند.
دبیر کل «جمعیت» با اشاره به معاهده fctc (پیمان کنترل دخانیات)، گفت: این معاهده برای کنترل دخانیات در سطح جهانی تشکیل شده است که متأسفانه سازمان جهانی بهداشت؛ ایران را یکی از ضعیفترین کشورها در زمینه اخذ مالیات دخانیات معرفی کرده است.
مسجدی در پایان خواستار حمایت مرکز پژوهشهای مجلس شد و ابراز امیدواری کرد؛ با تجدیدنظر در این زمینه و همکاری و همافزایی بتوانیم گامی مثبت در زمینه کنترل و کاهش مصرف دخانیات برداریم.
بررسی وضعیت تولید، فروش و قاچاق دخانیات در دستور کار مرکز پژوهشهای مجلس
دکتر زاکانی ضمن تشکر از فعالیتهای سلامت محور «جمعیت»، معضل دخانیات را یکی از مشکلاتی جدی کشور عنوان کرد که نیازمند توجه بیشتری است. وی گفت: دخانیات، اعتیاد و مسائلی از این قبیل برای کشور زیبنده نیست و باید پیگیریهای جدی در این خصوص صورت گیرد.
وی گفت: برای تحقق این امر باید فرهنگسازی گستردهای صورت گیرد و رسانهها خصوصا صدا سیما پای کار بیاید و از توان گروه سلامت مرکز پژوهشهای مجلس و همکاری و هماهنگی سایر نهادها نیز در این زمینه بهره برد.
زاکانی با اشاره با آمار قاچاق سیگار گفت: در این زمینه باید بررسی شود که افزایش مالیات سیگار چه تأثیراتی بر آمار قاچاق و روند مصرف دارد. وی افزود: باید یک گروه مجرب بهطور پیوسته بحث مالیات دخانیات را پیگیری و به ثمر برساند که میتوان از درآمد حاصل از مالیات دخانیات به بخش سلامت و بیمارهای صعبالعلاج و یا سایر بخشها کمک شایانی کرد. رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در پایان بررسیهای بیشتر و جمعآوری مستندات لازم در رابطه با مالیات، تولید، واردات و قاچاق دخانیات را در ۱۰ مورد در دستور کار قرارداد و گفت: پس از بررسیهای موردنیاز در این زمینه اقدامات لازم صورت خواهد گرفت و امیدواریم با همکاری مجلس اقدامات خوبی در این زمینه صورت گیرد.