سه چالش بزرگ صنعت دخانیات و راهکارهای برون رفت

سه چالش بزرگ صنعت دخانیات و راهکارهای برون رفت

صنعت دخانیات ایران با بازار مصرفی بالغ بر 20 میلیون نفر و نرخ مصرف حدود 25 درصدی انواع محصولات دخانی (سیگار و قلیان) به ارزش بیش از 70 هزار میلیارد تومان، با سه چالش اساسی روبرو است که این صنعت را به ساختاری شبهدولتی سوق داده است.

به گزارش توتون صنعت به نقل از  اکو ایران؛ ارزیابیها نشان میدهد این صنعت با تنظیم گری نامناسب در تولید و فراوری، تنظیم گری نامناسب در مصرف دخانیات و سیاستهای مالیاتی و ناکارایی یا کژکارکردی در امر خصوصی سازی مواجه است. با توجه به مشکلاتی که این صنعت با آن روبرو است توصیه میشود، شفاف سازی اهداف سیاستی- حاکمیتی و تقویت حکمرانی در صنعت دخانیات، تدوین و تنظیم گری سیاستهایی در درجه اول با هدف کاهش مصرف دخانیات در کشور و سپس کاهش قاچاق، کنترل مصرف دخانیات، افزایش سهم تولید داخل با مشارکت شرکتهای بینالمللی و ارتقای زنجیره ارزش دخانیات با ثبات در سیاستهای مالیاتی و در نهایت افزایش نقش دولت از طریق احیای ستاد صنایع دخانی توسط وزارت صمت اقدامات اساسی صورت گیرد.

    صنعت دخانیات صنعتی شبه دولتی

بررسیها نشان میدهد صنعت دخانیات با بازار مصرف بالغ بر ۲۰ میلیون نفری و نرخ حدودا ۲۵ درصدی مصرف کنندگان انواع محصولات دخانی (سیگار و قلیان) با ارزش بالغ بر ۷۰ هزار میلیارد تومان برآورد میشود. این صنعت همچنین صنعتی شبه انحصاری است که بیش از ۷۰ درصد آن در اختیار دو شرکت داخلی تولیدکننده تحت لیسانس شرکتهای بین المللی است. در دو دهه گذشته، ظرفیت تولید داخل به صورت پیوسته کاهش یافته و اکنون در حدود ۱۰ درصد است.

    روند تولید سیگار براساس استان

ارزیابیها نشان میدهد بهرغم بهبود بهروری که موجب نسبتا دو برابر شدن میزان ســطح برداشت به سطح زیر کشت است، میزان سطوح زیر کشت در دو دهه گذشته به یک پنجم کاهش یافته اســت. به عبارت دیگر، میتوان افزایش عملکرد را تا حدی به محدود شدن کشت به مرغوب ترین زمینها نسبت داد،نه ارتقای روشهای برداشت.

بررسیها نشان میدهد اگرچه در سالهای گذشته تولید تنباکو به مرغوبترین زمینها محدود شده است، اما این تغییر با کاهش میزان کلی کشت محصول همراه بوده است. این درحالی اســت که در چهار دهه گذشته، میزان مصرف محصولات دخانی در کشور افزایش یافته است. روند تولید توتون در کشور نشان میدهد.

     سهم تولید سیگار از صنعت جهانی

براساس برآوردهای موجود، صنعت جهانی دخانیات در سال 2023 صنعتی پرسود با درآمد معادل 941 میلیارد دلار با رشد متوسط سالیانه  2.5درصد بود که سهم تولید سیگار از آن در حدود 835 میلیارد دلار است. همچنین پیشبینی میشود این صنعت در 5 سال آینده (2023-2028) با نرخ رشد متوسط سالیانه  2.5 درصد روبهرو باشد، بنابراین این صنعت در سالهای آتی صنعتی پررونق خواهد بود. کشور چین با درآمد 294 میلیارد دلاری، بیشترین درآمد را از این صنعت در اختیار دارد. بهرغم این چشمانداز قوی، صنعت دخانیات، صنعتی پرسود، اما زیانآور محسوب میشود.  

 با توجه به گزارش اتاق بازرگانی ایران این سوال مطرح میشود که بیشترین سهم در تولید تنباکو در اختیار چه کشورهای است؟ ارزیابیها نشان میدهد کشــورهای درحال توســعه و اقتصادهای نوظهور از جمله چین، برزیل، هند و اندونزی بزرگترین تولیدکنندگان تنباکو هستند. این موضوع بهدلیل آبو هوای مناسب این کشورها برای کشت محصولات دخانی است.   

 


دیدگاه‌ها

دیدگاه شما

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

پربازدیدها

تازه ترین‌ها

اصلاح افزایش حقوق، ارز و اعتبارات سلامت در بودجه ۱۴۰۵

بیانیه هیئت رئیسه اتاق ایران در خصوص رویکرد مالیاتی دولت در لایحه بودجه 1405

بازدید معاون صنایع عمومی وزارت صمت و رئیس مرکز برنامه‌ریزی و نظارت بر امور دخانیات از شرکت دخانیات ایران

قاچاق سریع‌تر از واردات رسمی

اخبار بین الملل آذر 1404

کشفیات آذرماه قاچاق سیگار

قاچاق محصولات دخانی معضل بزرگ صنعت دخانیات ایران و تهدیدی برای بهداشت و سلامت جامعه

پژوهش، محور توسعه و مانع از روزمرگی در کسب‌وکار است

گزارش 2025 سازمان بهداشت جهانی از اقدامات ایران در مبارزه با استعمال دخانیات

قاچاق سیگار، جای تولید داخلی را گرفت

قاچاق سیگار، جای تولید داخلی را گرفت

افزایش مصرف دخانیات؛ تعارض منافع میان سود اقتصادی و سلامت عمومی

توسعه کشت توتون در کردستان اشتغال‌زایی برای ۲۶۰۰ نفر و کسب رکوردهای ملی در تولید توتون بارلی

آغاز کشت تنباکو در 150 هکتار از اراضی پارسیان

سازمان مالیاتی از سیگاری‌ها 1/6 برابر بازار مسکن مالیات می‌گیرد!

ضرورت تصمیمات عملی برای حمایت از توتون‌کاران و استانداردسازی صادرات

تهدید قضایی برای فعالان اقتصادی

سبقت رشد فروش مویرگی شرکت دخانیات ایران نسبت به فروش عمده در هشت ماه سال 1404

انتخاب نماینده ایران به عنوان رئیس کمیته A پروتکل ریشه کنی تجارت غیرقانونی محصولات دخانی

بررسی کلی بازار محصولات دخانی در ایران و جهان ( قسمت دوم)

اخبار بین الملل، آبان ماه 1404

کشفیات آبان ماه قاچاق سیگار

مونتانا بین المللی شد

پنج سال روایت صنعت دخانیات؛ از چالش های داخلی تا تحولات بین المللی

رونق صنعت سیگار