به گزارش توتون صنعت به نقل از خبرگزاري خانه ملت، احمد اميرآبادي فراهاني در تشريح دلايل خود براي حذف اين بند الحاقي گفت: کميسيون تلفيق افزايش عوارض را بسيار بالا در نظر گرفته است، چرا که در مقايسه با سال 1400، افزايش چندصد درصدي صورت گرفته است. درست است که براي پيشگيري و جلوگيري از بيماريها بايد اقداماتي انجام دهيم، اما نبايد کاري کنيم که سيگار از مواد مخدر گرانتر شود.
نماينده مردم قم در مجلس يازدهم ادامه داد: درخصوص مصوبه کميسيون، وزير صمت طي نامهاي به رئيس مجلس مخالفت خود را با اين مصوبه کميسيون تلفيق اعلام کرد، چرا که در اين مصوبه به بحث توليد خدشه وارد کرده و افزايش قاچاق را باعث خواهد شد و حتي ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نيز طي نامهاي با دلايل فراوان مصوبه کميسيون تلفيق درخصوص افزايش عوارض سيگار را نادرست و غيرمنطقي دانسته است.
وي تصريح کرد: ما طي چند ماه گذشته قانون ماليات بر ارزش افزوده را مصوب کرديم که اين قانون از دي ماه سال جاري اجرا شده است که باعث افزايش 95 درصدي قيمت سيگار شده است، بنابراين زماني که ما احکام دائمي داريم، ديگر نيازي به مصوبه کميسيون تلفيق نيست.
بند الحاقي 7 حذف شده از تبصره 6 ماده واحده لايحه بودجه 1401؛
- از ابتداي سال 1401 به قيمت خرده فروشي هر نخ سيگار توليد داخل با نشان ايراني مبلغ دوهزار و سيصد(2.300)ريال، توليد داخل با نشان بين المللي(برند) مبلغ هشت هزار(8.000)ريال، هر نخ سيگار وارداتي مبلغ پانزده هزار(15.000)ريال و هر بسته پنجاه گرمي تنباکوي قليان داخلي سيصدهزار(300.000)ريال و هر بسته تنباکوي وارداتي سيصدهزار(300.000)ريال به عنوان عوارض اضافه ميگردد.
وزارت امور اقتصاد و دارائي مکلف است مبالغ مذکور را از توليدکنندگان و واردکنندگان حسب مورد أخذ و به حساب درآمد عمومي موضوع رديف 110515 جدول شماره(5) اين قانون واريز نمايد.
عليرضا سليمي در مخالفت با اين پيشنهاد گفت: با توجه به اينکه منشأ 30 درصد از بيماريهاي استعمال دخانيات بوده و سالانه 60 هزار نفر در کشور به دليل استعمال دخانيات فوت ميکنند، بايد فکري براي رفع اين مشکلات کرد.
نماينده مردم محلات و دليجان در مجلس يازدهم ادامه داد: نزديک به 65 ميليارد نخ سيگار سالانه در کشور مصرف ميشود، همچنين سيگار مقدمهاي براي استفاده از مواد مخدر است و با توجه به مبلغ 50 هزار ميليارد توماني گردش سيگار و سهم 80 درصدي برخي از شرکتهاي خارجي از اين درآمد، نياز است فکري اساسي براي اين حوزه شود.
وي افزود: با افزايش عوارض و ماليات، قاچاق کاهش مييابد و حتي به تبع آن باعث خواهد شد مصرف سيگار در کشور با کاهش مواجه شود، لذا از همکاران تقاضا داريم که با مصوبه کميسيون موافقت کرده تا جان مردم را نجات دهند.
محسن پيرهادي نيز در موافقت با پيشنهاد اميرآبادي فراهاني گفت: ما در دي ماه قانون ماليات بر ارزش افزوده را مصوب و ابلاغ کرديم و دولت براساس آن ماليات را اخذ ميکند که براي کالاهاي دخاني 25 درصد لحاظ شده که باعث افزايش 30 درصدي قيمت آن شده است.
نماينده مردم تهران، ري، شميرانات، اسلامشهر و پرديس در مجلس يازدهم ادامه داد: ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز طي نامهاي مبسوط به مجلس و نمايندگان هشدارهاي لازم را درخصوص مصوبه کميسيون داده است، همچنين وزير صمت نيز مخالفت خود را اعلام کرده است، لذا بايد اين مصوبه حذف شود.
وي افزود: مصوبه کميسيون درخصوص عوارض سيگار باعث افزايش 820 درصدي قيمت توليد سيگار داخلي و 1600 درصدي توليد با برند خارجي خواهد شد که به طور قطع اين افزايشها باعث بالا رفتن هزينه خانوارها خواهد شد.
پيرهادي بيان کرد: از 70 ميليارد نخ سيگار مصرف داخل نزديک به 45 درصد به صورت قاچاق وارد ميشود، اگر ماليات و عوارض را افزايش دهيم قطعاً به قاچاقِ بيشتر کمک کردهايم و آن 45 درصد نيز افزايش يافته و به توليد داخل اعم از توليدکنندگان و کشاورزان اين حوزه خسارت وارد ميکند.
وي ادامه داد: در اطراف کشور نزديک به 350 ميليارد نخ سيگار با برندهاي تقلبي توليد ميشود که استانداردهاي بهداشت را ندارند و برخي از آنها به صورت قاچاق وارد کشور ميشوند، در حالي که سيگار در داخل با نظارت وزارت بهداشت توليد و کنترل ميشود، بنابراين اگر قيمت را افزايش دهيم، درآمد محقق نخواهد شد و از طرفي قاچاق را افزايش خواهد داد، لذا بايد اجازه دهيم همان قانون ماليات بر ارزش افزوده درخصوص کالاهاي دخاني اجرا شود.
مويدي رئيس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نيز در موافقت با پيشنهاد حذف اين بند گفت: بحث قاچاق جزو دغدغههاي اصلي مسئولان نظام و رهبري است، بنابراين زماني که توليد در داخل کشور انجام نگيرد، بايد شاهد سرازير شدن کالاهاي قاچاق در کشور باشيم.
وي ادامه داد: در 10 سال گذشته بيش از 90 درصد دخانيات از خارج کشور تامين ميشد، اما با وارد شدن تکنولوژي، بيش از 80 درصد سيگار مصرفي کشور توليد داخل است، همچنين به دليل اهميت سيگار بحث رجيستري آن مانند تلفن همراه صورت گرفته است که ميتوان گفت از نقطه توليد تا نقطه مصرف آن مشخص است تا قاچاق صورت نگيرد.
رئيس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز افزود: مصوبه کميسيون تلفيق به توليد سيگار ضربه ميزند لذا تقاضا ميشود همان مصوبه مجلس درخصوص قانون ماليات بر ارزش افزوده در نظر گرفته شود تا خدشهاي به توليد داخل وارد نشود، چرا که با مصوبه کميسيون تلفيق، سيگارهاي ارزان، بيکيفيت و غيراستاندارد توليد کشورهاي اطراف به داخل کشور قاچاق خواهد و مشکلات بهداشتي بسياري را به دنبال خواهد داشت. لذا تقاضا ميشود با مصوبه کميسيون مخالفت شود.
علي اصغر باقرزاده نيز در مخالفت با پيشنهاد حذف اين بند گفت: استعمال دخانيات عامل بسياري از مرگ و ميرها و همچنين بسياري از بيماريهاي قلبي و عروقي، ريوي و انواع سرطان هاست و در ايران بيش از 60 هزار نفر بر اثر استعمال دخانيات جان خود را از دست ميدهند، همچنين بيش از 100 هزار ميليارد تومان بار مالي براي وزارت بهداشت ايجاد ميکند، لذا بايد فکري براي اين حوزه کرد.
نماينده مردم بابلسر در مجلس يازدهم ادامه داد: مشاهده شده که استعمال دخانيات در کشور به زير 8 سال رسيده و حتي در مدارس بين زنان و دختران نوجوان نيز استعمال دخانيات ديده شده است، تجربه کشورهاي مختلف نشان داده که افزايش ماليات باعث کاهش قاچاق ميشود و با افزايش 10 درصدي قيمت سيگار، 4 درصد مصرف آن کاهش يافته و در بين نوجوانان و جوانان نيز تا ميزان 8 درصد کاهش مصرف ديده ميشود، لذا ميتوان با افزايش عوارض و ماليات، مصرف سيگار را در کشور کاهش و کنترل کرد.
وي افزود: با اين مصوبهاي که در کميسيون تلفيق درخصوص عوارض سيگار آمده است، درآمد دولت افزايش، مصرف کننده سيگار و مرگ و مير ناشي از آن کاهش و باعث پويايي و سلامت جامعه خواهد شد، لذا تقاضا ميشود با اين مصوبه کميسيون مجلس موافقت شود.
فاطمه محمدبيگي نيز در ادامه طي تذکري در اين خصوص گفت: بنده به عنوان يکي از مادران اين کشور نسبت به صحبتهاي نماينده دولت در خصوص عوارض سيگار اعتراض دارم، چرا بايد از پشت تريبون مجلس اينگونه سخن گفت که اگر عوارض سيگار بالا برود قاچاق آن افزايش مييابد. آمارها نشان ميدهد افزايش عوارض سيگار بر کاهش مصرف آن موثر است.
نماينده مردم قزوين، آبيک و البرز در مجلس يازدهم ادامه داد: ما بر اساس قانون اساسي موظف به ايجاد محيط مساعد براي رشد فضائل اخلاقي و تقوا و مبارزه با مباحث فساد و تباهي هستيم. امروز بچه 8 ساله با پول توجيبي خود سيگار ميخرد.