استفاده از ارز صادراتی برای رونق واحدهای تولیدی
کارنامه گزینه پیشنهادی وزارت صمت بررسی می‌شود

استفاده از ارز صادراتی برای رونق واحدهای تولیدی

توتون صنعت: سابقه آشنایی سید رضا فاطمی امین گزینه پیشنهادی وزارت صمت با رئیس جمهور منتخب به ایام حضور سید ابراهیم رئیسی در آستان قدس رضوی بر می‌گردد. فاطمی امین با حکم رئیسی به عنوان قائم مقام آستان قدس رضوی منصوب شد و تا امروز هم در همین سمت به کار خود ادامه داده است. او سوابق اجرایی متعددی دارد و در مقطعی معاون برنامه‌ریزی، توسعه و فناوری وزارت صنایع و معادن نیز بوده است. گزینه پیشنهادی وزارت صمت برنامه‌های مختلفی برای بهبود شرایط بخش صنعت دارد اما یکی از مهمترین برنامه‌های او که بر آن تاکید دارد، توسعه صادرات است. در شرایطی که ایران تحت تاثیر تحریم‌های ظالمانه قرار دارد، فاطمی امین برنامه‌ای برای توسعه صادرات ایران به 50 کشور تدوین کرده است. او معتقد است که ارز صادراتی حاصل از این صادرات را می‌توان برای بهبود شرایط واحدهای تولیدی به کار برد.

وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارتخانه بزرگی است که در دولت دهم از ادغام وزارتخانه‌های «بازرگانی» و «صنعت و معدن» تشکیل شد. تا مدتها بحث بر سر اینکه آیا ادغام این دو وزارتخانه درست بوده یا خیر، مطرح بود. حتی در دولت روحانی گروهی تلاش کردند بار دیگر وزارت بازرگانی را احیاء کنند. یکی از گام‌هایی که برای احیای وزارت بازرگانی و تفکیک مجدد این دو وزارتخانه برداشته شد، ایجاد پست قائم مقام بازرگانی در وزارت صمت بود که بسیاری آن را مقدمه احیای مجدد وزارت بازرگانی می‌دانستند. حتی گروهی عزل رضا رحمانی وزیر صمت دولت دوازدهم را هم به مخالفت او با تشکیل وزارت بازرگانی مرتبط می‌دانستند.

حالا در شرایطی که هنوز تحرکاتی برای تفکیک این وزارتخانه‌ در حال انجام است، سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور منتخب تصمیم دارد که سیدرضا فاطمی امین همکار سابق خود را در کابینه برای هدایت این وزارتخانه بزرگ به کار گیرد.

سابقه آشنایی رئیس جمهور منتخب و گزینه پیشنهادی وزارت صمت به ایام فعالیت ابراهیم رئیسی در آستان قدس رضوی باز می‌گردد. ابراهیم رئیسی در زمانی که تولیت آستان قدس رضوی را به عهده داشت، قائم مقامی آستان را به سید رضا فاطمی امین سپرد. سمتی که فاطمی امین همچنان در آن مشغول به خدمت است و در صورت رای اعتماد مجلس، او از آستان قدس رضوی به کابینه منتقل خواهد شد.

سوابق گزینه پیشنهادی وزارت صمت

سید رضا فاطمی امین اگرچه در سال ۱۳۵۳ به دنیا آمده است اما تجربیات اجرایی فراوانی دارد. او متولد شاهرود است و در حال حاضر به همراه خانواده در مشهد زندگی می‌کند. در سال 1371، در دانشگاه فردوسی مشهد تحصیل در رشته الکترونیک را آغاز کرد و دکترای مدیریت راهبردی دانش دارد.

گزینه پیشنهادی وزارت صمت دارای سوابقی چون عضویت در هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع و معادن کشور، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، رئیس ستاد تحول صنایع و معادن و مشاور و مدیر سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های آستان قدس رضوی است.

فاطمی امین از سال ۸۵ تا ۸۶، مجری طرح نوسازی خودروهای فرسوده کشور بوده است. همچنین او معاون برنامه‌ریزی و ارزیابی ستاد تبصره ۱۳ از مرداد ۱۳۸۶ تا بهمن ۱۳۸۶ است. قائم‌مقام ستاد تبصره ۱۳ از بهمن ۱۳۸۶ تا مرداد ۱۳۸۷ است.

بر اساس آنچه در رزومه او آمده است، گزینه پیشنهادی وزارت صمت مشاور وزیر صنایع و معادن در طرح تحول اقتصادی از شهریور ۱۳۸۷ تا بهمن ۱۳۸۹ بوده است. ریاست ستاد تحول صنایع و معادن از آذر ۱۳۸۷ تا شهریور ۱۳۹۲ را در کارنامه دارد. عضو هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران از آذرماه ۱۳۸۸ تا آبان ۱۳۹۱ و معاون برنامه‌ریزی، توسعه و فناوری وزارت صنایع و معادن از بهمن ۱۳۸۹ تا شهریور ۱۳۹۰ بوده است.

فاطمی امین معاون برنامه‌ریزی وزارت صنعت، معدن و تجارت از شهریور ۱۳۹۰ تا آبان ۱۳۹۱ بوده و همچنین مجری طرح «تحقیقات اساسی بخش صنعت و معدن» و طرح «مطالعات کاربردی صنعتی و معدنی» از اسفند ۱۳۸۹ تا آبان ۱۳۹۱ بوده است.

او همچنین سمت مشاور وزیر صمت در راهبردهای صنعتی و تجاری و مجری طراحی و تدوین برنامه راهبردی صمت را در کارنامه دارد.

روز پنج شنبه (21 مردادماه 1400) لیست وزرای پیشنهادی دولت سیزدهم به مجلس شورای اسلامی ارائه شد و نام سید رضا فاطمی امین به عنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت پیشنهادی در این لیست وجود داشت. 23 مرداد ماه هم برنامه‌های او بر روی خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت.

در برنامه پیشنهادی فاطمی امین، برنامه‌های کوتاه مدتی برای مدیریت بخش صنعت، معدن و تجارت به چشم می‌خورد. تنظیم بازار، صادرات، پشتیبانی و رفع موانع تولید از آن جمله است. همچنین ۳۶ پروژه تحول برای تحول بنیادین بخش صنعت، معدن و تجارت در این برنامه ارائه شده است که برخی از این پروژه‌ها (مانند پروژه‌های اشتغال و تأمین مالی) بین بخشی بوده و با مشارکت سایر وزارت‌ها اجرا خواهد شد.

طبق این برنامه، پروژه‌های تحول تا پایان مهرماه امسال فعال شده و نتایج آن‌ها به تدریج از اواخر سال جاری حاصل می‌شود. طبق اعلام فاطمی امین، با اجرای این پروژه‌ها ساز و کارهای بخش صنعت، معدن و تجارت به طور کامل اصلاح شده و بستر مناسبی برای حکمرانی هوشمند فراهم خواهد شد.

بررسی برنامه‌های گزینه پیشنهادی وزارت صمت نشان می‌دهد که او برای بخش‌های مختلف صنعت، برنامه‌های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت دارد. ساماندهی حوزه فولاد، خودرو، تنظیم بازار، صادرات، معدن و ... از جمله برنامه‌هایی است که توسط وزیر صمت به مجلس ارائه شده است.

تاکید بر همکاری با بخش خصوصی

فاطمی امین بر همکاری با بخش خصوصی هم تاکید ویژه‌ای دارد. او در دیدار با اعضای اتاق بازرگانی ایران، بر تعامل با بخش خصوصی برای توسعه صادرات تاکید کرد.

در این نشست اعلام شد که طبق توافق با اتاق ایران، قرار است پنج میلیارد دلار تا پایان نیمه دوم امسال به صادارت افزوده شود که ارز حاصل از این صادرات برای حمایت از واحدهای تولیدی به کار گرفته می‌شود.

فاطمی امین در دیدار با اعضای پارلمان بخش خصوصی عنوان کرد: اولین راهبرد من اصلاح ساختار تولید و تجارت است. با افزایش صادرات غیرنفتی مرکز ثقل مدیریت ارز از بانک مرکزی به سمت وزارت صمت آمده است. تا ده سال قبل به دلیل صادرات بالای نفت، بانک مرکزی این مدیریت را بر عهده داشت اما اکنون با افزایش سطح صادرات غیرنفتی، وزارت صنعت، معدن و تجارت در این بخش اهمیت بیشتری پیدا کرده است.

وزیر پیشنهادی صمت گفت: یکی از مهمترین راهبردهای من بحث اقتصاد تشکل‌ها و حلقه‌های تصمیم‌سازی است که من اعتقاد جدی به آن دارم. من معتقدم انواع اقدامات در حوزه‌های صادرات و اشتغال را کسب و کارها انجام می‌دهند نه دولت. در واقع دولت باید سیاست‌گذاری، تنظیم‌گری و تسهیل‌گری و نظارت کند.

او درباره برنامه‌های صادراتی خود بیان کرد: در برنامه صادراتی پیشنهادی من بیش از ۵۰ کشور را در چهار دسته تحلیل کردیم که چه کالاهایی می‌توانیم به آنها صادر و چه کالاهایی از آنها وارد کنیم. این برنامه آماده شده و از دو هفته پیش در اختیار اتاق ایران قرار گرفته و جلسات بررسی تا نهایی شدن آن ادامه دارد. این یکی از فوریت‌های وزارت صنعت، معدن و تجارت خواهد بود. اگر من موفق به دریافت رای اعتماد شوم به فوریت این کار را انجام خواهم‌داد.

برنامه‌های فاطمی امین برای وزارت صمت

 

جدول اهداف کمی صنعت، معدن و تجارت

اهداف

واحد

1399

1404

رشد ارزش افزوده صنعت

درصد

1.8

6.9

رشد ارزش افزوده معدن

درصد

1

10.5

رشد ارزش افزوده بازرگانی

درصد

3.5-

1.5

اشتغال

میلیون نفر

11

13

تولید خودرو

هزار دستگاه

988

3000

تولید لوازم خانگی بزرگ

هزار دستگاه

3990

24000

حفاری‌های اکتشاف معدنی

هزار متر

510

2000

استخراج معادن

میلیون تن

510

700

صادرات غیر نفتی

میلیارد دلار

34.8

70.1

پوشش یکپارچه و رهگیری و ردیابی کالا

درصد

10

90

پیچیدگی اقتصادی

رتبه

70

40

 


دیدگاه‌ها

دیدگاه شما

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

پربازدیدها

تازه ترین‌ها

سهم سیگاری‌ها از درآمدهای مالیاتی دولت بیش از سهم تمامی شرکت‌ها، مؤسسات و بانک‌های دولتی

سال ۱۴۰۳، سال «جهش تولید با مشارکت مردم»

بخشنامه حداقل دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۳ منتشر شد

ملی شدن صنعت نفت و واقعیت‌های موجود

توتون صنعت در سالی که گذشت، چه نوشت؟

صنعت د‌خانیات ایران و هوش مصنوعی

لزوم تد‌وین ضوابط اختصاصی نظارت بر ترانزیت کالای د‌خانی

سرنخ‌ قاچاق د‌خانیات به ایران د‌ر «سرنخ»

کیسه‌های نیکوتین چیست؟ و د‌ر واقع آیا برای شما بهتر از سیگار هست؟

کنوانسیون مبارزه با تجارت غیرقانونی به پایان رسید‌

کاهش فروش سیگارهای سنتی و افزایش تقاضای سیگارهای الکترونیک د‌ر کره‌جنوبی

تجزیه‌ و تحلیل صنعت جهانی دخانیات در سال 2023

بازار سیگار نظارت موثر ندارد 450 میلیون دلار ارزش کالای دخانی قاچاق

صنعت د‌خانیات ایران د‌ر سالی که گذشت

5253 میلیارد تومان تنها بخشی از مالیات دخانیات تا پایان بهمن ماه امسال

آثار سیگارهای الکترونیکی بر سلامت

سلیمانیه عراق، کانون تولید تنباکوی تقلبی

خیلی نگران آینده صنعت هستیم

برنامه راهبرد‌ی برای صنعت د‌خانیات ایران

زمزمه‌های افول یک بنگاه بزرگ اقتصادی دیگر

مراکز آموزشی تا شعاع 100 متری از عرضه و استعمال مواد دخانی پاکسازی می‌شوند

دخانیات هم سرطان‌زاست، هم پرونده‌زا

شرکت دخانیات ایران با مولدسازی املاک نامولد از زیان خارج می‌شود

عوارض ومالیات‌ها و عدم تخصیص ارز عامل افزایش قیمت دخانیات و رونق قاچاق

دستگیری باند حرفه‌ای قاچاق سیگار و تنباکو در قم